Vejledning til Audacity

 1. Hente Audacity
 2. Skærmbilledet i Audacity
 3. Åbne en lydfil
 4. Lytte til lydfilerne
 5. Indspille din egen stemme
 6. Hjælp – jeg har ingen mikrofon
 7. Hjælp – min computer har ingen mikrofonindgang!
 8. Gemme en lydfil i mp3-format
 9. Indspille den lyd computeren afspiller
 10. Redigering af lydfiler
 11. Finde lyde og lydeffekter
 12. De mest almindelige fejl

Hente Audacity

Audacity hentes fra programmets egen hjemmeside, http://web.audacityteam.org. Det fungerer med alle styresystemer.

Audacity er et open source-program. Dvs. at mange mennesker har arbejdet hårdt for at vi kan få dette udmærkede og gratis program. 

Tilbage til top

Skærmbilledet i Audacity

Skærmbilledet i Audacity. Genvejstasterne er også nyttige: Mellemrumstasten = Stop/start optagelse. R = Optag.
Skærmbilledet i Audacity. Genvejstasterne er også nyttige:
Mellemrumstasten = Stop/start optagelse.
R = Optag.

Tilbage til top

Åbne en lydfil

For at åbne en lydfil fra UdtaleNu skal du først have gemt den på din egen computer. Det gør du ved at højreklikke på filens navn og så vælge Gem som (eller hvad din browser nu kalder det). Gem filen et sted du kan finde den igen.

Åbn derefter Audacity og vælg Åbn med Ctrl O. Find filen og åbn den.

Åbne andre lydfiler: Audacity kan åbne eller importere de fleste standard-formater, men dog ikke direkte lyd fra en cd. Det skyldes at folkene bag Audacity frygter denne funktion kan blive misbrugt. Hvis du gerne vil konvertere cd-musikfiler til mp3, findes der andre metoder. Bl.a. kan du gøre det med Windows Media Player.

Hvis din lydfil opfører sig underligt efter du har åbnet den, kan du forsøge at importere filen i stedet for at åbne den direkte.

Tilbage til top

Lytte til lydfilerne

Det er bedst at høre lydfilerne med et headset for at få lydene så tydelige som muligt. De behøver ikke koste ret meget – men køb et med mikrofon! Køb det også gerne som usb-headset, men de kan dog være dyre.

Tilbage til top

Indspille din egen stemme

Du indspiller din egen stemme ved at klikke på den røde indspilningsknap (og stopper ved at klikke på stopknappen). Du kan også trykke på R-tasten (og S-tasten for at stoppe).

Tilbage til top

Hjælp – jeg har ingen mikrofon

De fleste bærbare computere har en indbygget mikrofon. Den fungerer desværre ikke så godt til udtaleøvelser, da stemmen nemt får en fjern klang. Du er derfor nødt til at købe et headset med indbygget mikrofon. De behøver ikke være dyre. Jeg har haft udmærkede resultater med et headset til 50 kroner.

Tilbage til top

Hjælp – min computer har ingen mikrofonindgang!

eksternt-usb-lydkort
Et eksternt usb-lydkort.

Mange nyere computere har ingen mikrofonindgang, kun højttaler-udgang. Hvis ikke du vil nøjes med den indbyggede mikrofon (og den fungerer faktisk ikke godt til udtale-øvelser), og ikke vil investere i et usb-headset, må du skaffe dig et eksternt usb-lydkort. Dvs. en ekstra dingenot, som indeholder både mikrofon-indgang og højttaler-udgang, og som sættes i et usb-stik.

De koster omkring 50 kroner, med mindre du køber dem i fx Kina, hvor de kan fås for omkring 10 kroner. Kvaliteten kan være lidt tilfældig, så køb gerne 2. Fragten er gratis, men kan godt tage nogle uger. Gå til Ebay og søg på ord som “sound card”, “adapter”, “usb”. Bliv dog ikke fristet til at købe for meget ad gangen fra samme forhandler – når du køber for mere end 80 kroner, kommer der moms og told oveni.

Tilbage til top

Gemme en lydfil i mp3-format

Audacity gemmer som standard i Audacitys eget format, .aup. Dvs. at der gemmes én fil som .aup-fil suppleret med en mappe med datafiler. Begge dele er nødvendige for at åbne lydfilen igen og den kan kun afspilles med Audacity.

Audacity kan derudover eksportere som wave-fil, der kan afspilles af alle computere. Det giver dog store lydfiler.

Det har tidligere været besværligt at eksportere til mp3, da denne var en beskyttet teknologi. Men nu er disse rettigheder udløbet, og Audacity kan derfor eksportere til mp3 uden problemer. 

Tilbage til top

Indspille den lyd computeren afspiller

Dette kræver at du indsætter et lydkabel med mini jack-stik i begge ender fra computerens lydudgang til dens mikrofon-indgang.

Tidligere kunne man optage computerens egen lyd ved at skifte til “stereomix” i indstillingerne. Men denne fremragende mulighed er desværre blevet fjernet eller skjult i nyere computere. Du kan dog godt være heldig at din computer stadig har muligheden. På Windows-computere skal du finde ud af at åbne for Egenskaber for lyd, åbne fanen Optagelse, højreklikke i det tomme, hvide område og markere i “Vis deaktiverede enheder”. Herefter kan du aktivere Stereomix, som vist i illustrationen. 

På mange Mac-computere kan det også lade sig gøre, men her har jeg ingen erfaring. 

Tilbage til top

Redigering af lydfiler

Fjerne del af lydoptagelse:
Markér det ønskede, fjern det med Ctrl X.

Kopiere del af lydoptagelse:
Markér det ønskede, kopier det med Ctrl C, klik dér hvor markeringen skal indsættes og sæt ind med Ctrl V.

Tilsætte effekt:
Markér lyden eller en del af lyden, vælg Effekter. Gode effekter er fx:

 • Normalisering: god til at skabe samme lydniveau ved forskellige lydfiler.
 • Forstærk: Her kan en for lav lyd gøres kraftigere. Meget nyttig.
 • Juster hastighed: Ændrer lydens hastighed og toneleje
 • Juster tempo: Ændrer kun lydens toneleje, ikke hastighed.
 • Skift tempo: Ændrer kun lydens hastighed, ikke toneleje. Rigtig god hvis man fx vil aflure detaljerne i et stykke musik.
 • Støjfjerning: God til at fjerne baggrundsstøj, f.eks. knitren fra en pladespiller.

Arbejde med flere lydspor:
Audacity åbner altid med ét lydspor. Et nyt åbner automatisk, når du klikker på “Optag”, men du kan også selv oprette sporene ved at klikke på “Spor” og så vælge “Lydspor”, som illustrationen viser.

Oprettelse af nyt lydspor i Audacity.
Oprettelse af nyt lydspor i Audacity.

Det er smartest at færdiggøre rediggøringen af hvert lydspor i hver sit Audacity-vindue, hvorefter du opretter de nødvendige spor i et nyt Audacity-vindue, og derefter indsætter de forskellige lydspor (ved først at kopiere dem med Ctrl C, og dernæst indsætte dem med Ctrl V).

De forskellige lydspor kan tilpasses hinandens lydniveau med Forstærk-effekten.

Er de forskudte i tid, kan de synkroniseres med tidsforskydningsværktøjet.

Tilbage til top

Finde lyde og lydeffekter

Hjemmesiden FindSounds indeholder en god søgemaskine til at finde alle mulige lydeffekter med.

Tilbage til top

De mest almindelige fejl

 • Den mest almindelige fejl er nok at klikke på pauseknappen og så glemme det. Alt andet fryser indtil pauseknappen frigøres.
 • Nogle gange driller indstillingerne, hvis du har flere vinduer åbne. Gem hvad du skal, luk Audacity, åbn igen. Så burde tingene virke.
 • Kontroller at din computer er opdateret, specielt hvad angår lydkortets drivere.
 • Nogle gange kan det være for bøvlet at finde fejlen. Vær da kreativ – afspil fx med Media Player og optag med din telefon.
 • Tilbage til top
Print Friendly, PDF & Email