Lyden /r/

 

Den engelske r-lyd er anderledes og meget tydeligere end den danske, og kan næsten få en flappende lyd. På dansk laver man /r/ nærmest nede i halsen. På engelsk laver man /r/ ved at runde læberne og løfte tungen, således at der kommer en hulning i midten af tungen. Siderne på tungen skal lige akkurat røre ved kindtænderne, og spidsen af tungen skal være tæt på bagsiden af de øverste fortænder.

Ved visse ord som fx very og three kan man lade tungespidsen røre kortvarigt ved den hårde forkant bag de øverste fortænder. Det giver den kendte flap-lyd.

Hvis bogstavet r står til sidst i et ord, udtales det ikke på engelsk. En undtagelse er dog hvis det næste ord begynder med en vokal, som fx i here I am og far away. Her indsætter nogle engelsk-talende en r-lyd, som kaldes for linking r (overtræknings-r).

Det kan være svært at lære den rigtige r-lyd. Det kan hjælpe at øve på lyden /w/, der laves næsten ligesom /r/, bare uden hævet tungespids. Prøv fx at udtale ordet wed nogle gange. Hæv så tungespidsen indtil ordet bliver til red.

Der er 2 øvelser til lyden: Lette øvelser og Svære øvelser.

Print Friendly, PDF & Email