Hjemmesider til sprog
Mange gode hjemmesider hjælper den kloge sprogelev. Nedenfor finder du nogle af de mest oplagte, men hvis du kender flere, er du velkommen til at sende dem ind, fx via kommentarfeltet nederst på siden.
The Free Dictionary
The Free Dictionary er en storartet ordbogs-søgemaskine. Dvs. det er ikke en ordbog i sig selv, men derimod en hjemmeside, der hurtigt samler resultaterne fra forskellige ordbogshjemmesider.
Særlig godt er muligheden for forskellige opslag, fx Idioms og Medical Dictionary. Samt muligheden for at høre britisk/amerikansk udtale af de forskellige ord.
Et par reklamer følger dog med.
Bab.la
Bab.la er en meget interessant – og gratis – portal til træning af rigtig mange, forskellige sprog. Der er forskellige sprogøvelser, og en ordbogsdel, som fungerer godt, om end meget kortfattet. Det sidste kan man imidlertid gøre noget ved, for Bab.la er bl.a. opbygget ud fra brugernes bidrag.
Duolingo
Duolingos sprogindlæringssystem er klart min største favorit. Jeg troede først ikke det kunne lade sig gøre at lære sprog så effektivt med så enkle midler, men har overgivet mig helt, efter at have leget mig igennem til “German fluency: 33 %”.
Systemet virker selvfølgelig bedst til computer eller tablet, men kan også fås til smartphone.
Lyrics Training
Lyrics training er et andet, meget sjovt system. Udgangspunktet er en YouTube-lignende side, hvor brugerne kan uploade musikvideoer med tilhørende tekster. I teksten mangler der så forskellige ord, som man skal aflytte fra musikvideoen. Det fungerer også rigtig godt.
The New Okanagan College
The New Okanagan College har en usædvanlig god hjemmeside til udtaletræning. Den er faktisk bedre end UdtaleNu… Heldigvis kræver den en del ekstra viden og nogle få tilføjelsesprogrammer. Hold også øje med de mange links på bunden af siden.
The Sounds of American English
University of Iowa har lavet en fin hjemmeside og apps til træning af udtale. Hjemmesiden, The Sounds of American English, er med fine animationer af mundens bevægelser. Det kræver dog lidt arbejde at finde frem til de forskellige lyde. Der er i øvrigt også animationer til spanske og tyske lyde.
Flash skal være tilladt i din browser.
BBC’s Learning English
BBC’s Learning English er BBCs fremragende undervisningsportal til engelsk.
IPA-skrivemaskinen
IPA-skrivemaskinen er en hurtig fonem-skrivemaskine fra Stockholms Universitet. God til at finde det lydskrifttegn, tastaturet ikke indeholder. Her kan du dog også bruge min side med fonemtegn.